Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание законодателна промяна в Закона

...
Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание законодателна промяна в Закона
Коментари Харесай

Омбудсманът внася промени в Закона за извънредното положение

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание законодателна смяна в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с която да се регламентира разсрочено заплащане на сметките за ток и парно за неправителствените организации - снабдители на обществени услуги, съобщиха от пресцентъра на публичния бранител.

Предложената от омбудсмана законодателна смяна гласи: „ по време на изключителната епидемиологична конюнктура и два месеца след нейната анулация, периодите за възнаграждение на дължими суми във връзка със снабдяването с електрическа сила на неправителствените организации, регистрирани по реда на Глава Трета от ЗЮЛНЦ, които се явяват снабдители на обществени услуги по реда на член 29 алинея 3 т.3 от ЗСУ, се удължават на 30 дни, след приключването на които, при поискване от страна на клиента, отговорностите се разсрочват. По време на изключителната епидемиологична конюнктура и два месеца след нейната анулация се не разрешава прекъсване на електроснабдяването на неправителствените организации - снабдители на обществени услуги. “

В претекстовете си проф. Ковачева акцентира, че е получила голям брой тъжби от неправителствени организации, които работят с хора и деца от уязвимите групи, в които я за сезират за невъзможността да продължат да извършват задължението си по даване на качествени обществени услуги.

„ Причините за това са непостижимите цени за електрическа енергия, които им се постанова да заплащат като небитови клиенти наедно с търговците, за разлика от които обаче не генерират облаги. Директива 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия не позволява опцията тези организации да заплащат ток като битови клиенти “, написа публичният бранител.

Омбудсманът напомня, че към този момент е показала този проблем на вниманието на народните представители на изключителното съвещание в Комисията по енергетика, което се състоя на 1 февруари, а също по този начин и че е изпратила мнение и до вицепремиера и министър на финансите, до обществения министър и депутатите от отрасловата обществената комисия в Народното събрание.

„ Важно е да бъде очебийно, че обществените услуги не са услуги по смисъла на Търговския закон (чл. 3 алинея 3 на Закона за обществените услуги). Неправителствените организации са регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и реализират активност по даването на обществени услуги посредством финансиране от държавния бюджет по стандарт за делегирана от страната активност. Финансирането от държавния бюджет на обществените услуги е лимитирано от закрепен оптимален брой на потребителите, избран в Националната карта на обществените услуги (чл. 43, ал.2 ЗСУ), а снабдители на обществени услуги нямат право да получават доходи от даването на обществени услуги, които се финансират от държавния бюджет (чл. 43, ал.4 ЗСУ) “, стимулира предлагането си омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава още, че неправителствените организации, които доставят обществени услуги, се оплакват, че предоставяните им по стандарт средства са незадоволителни, с цел да покриват разноските си за активността и нарасналите цени за електрическа енергия и предизвестяват, че непостижимите сметки ще блокират активността им.

Омбудсманът показва, че обезщетенията от 110 лева за мВтч не могат да покрият фрапантното нарастване на цените на тока на свободния пазар и че се получават месеци след периода, в който задължението следва да бъде заплатено. А до момента такива обезщетения са получени единствено за месеците октомври и ноември 2021 година

„ В качеството си на публичен бранител бих желала още един път да подчертая, че обществените услуги имат определящо значение за практикуване на правата от хората, намиращи се в спешна обстановка, и за воденето от тях на заслужен, деен и самостоятелен живот, заради което са нужни незабавни и ефикасни ограничения за застраховане естественото действие на дейностите на работещите Неправителствени организации, безапелационна е Ковачева.

Тя цитира данни на Агенцията за качество на обществените услуги, към 1 февруари 2022 година, съгласно които лицензираните НПО- снабдители на обществени услуги (ДСУ) са към 194, което съставлява 15% от всички снабдители на обществени услуги.

„ От изложеното дотук следва да се означи, че по отношение на НПО-ДСУ с изключение на ограниченията за обезщетения е нужна и законодателна смяна, която да подсигурява достъпа им до електроснабдяване при веселба заплащанията на дължимите месечни сметки. Още повече, че хората в най-рисковите групи се намират под особена протекция на страната “, написа още публичният бранител.

Обръща внимание и на обстоятелството, че всеки консуматор на електрическа енергия по принцип може да изиска подписване на съглашение за разсрочване на дължимите суми със съответното енергийно сдружение, само че практиката е посочила, че за тази цел е нужна добра история на покриване на отговорностите.

„ По справедливи аргументи, вследствие на изключителната обстановка, в която се намират, НПО-ДСУ, които не генерират облага, само че заплащат ток като небитови клиенти, могат да забавят заплащанията си към електроенергийните сдружения. Съответно, те не могат да покрият условията и критериите на тези сдружения за добър длъжник. Всеки подобен случай се преглежда самостоятелно и няма общ метод, от който да се употребяват всички НПО-ДСУ “, добави Диана Ковачева. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР